Skattesänkningar eller välfärd?

 

Nooshi Dadgostar (V) på minner i sin krönika i nättidningen Feministiskt Perspektiv om hur stort bortfallet av resurser till offentlig sektor har varit de senaste åren.

Hon kritiserar  politikerdebatten i SVT s nyhetsprogram inför höstbudgeten. ”SVT nämner inte ens den högerchock som välfärden utsatts för i sitt inslag. Först en budget från M, KD och SD som undandrog 20 miljarder från välfärden. Därefter nästan lika stora nedskärningar från de fyra januaripartierna. Det är nedskärningar på närmare 40 miljarder på bara två år. Det är en historisk neddragning av vård, skola och omsorg.”

Ser man tillbaka 20 år blir siffran än mer utmanande. Dadgostar påpekar att ”sedan millennieskiftet går närmare 300 miljarder kronor mindre till den offentliga sektorn på grund av skattesänkningar. Det stora omslaget i svensk politik är den minskande andelen välfärd och offentlig sektor. Till och med försörjningsstödet ligger på nivåer som är lägre än för tio år sedan.” Samtidigt är sysselsättningsgraden ovanligt hög för närvarande i Sverige.

Här fanns de resurser som vården, skolan och omsorgen varit i så stort behov av och fortfarande är. De hade räckt till så mycket, inte minst till seriösa satsningar i krisande förorter där man kunnat bromsa den oacceptabla utvecklingen mot ett parallellsamhälle där mord och kriminalitet är vardag. Det är bittert. Sverige hade förutsättningar att klara av utmaningarna så mycket bättre.