Partiet: en olycklig kärlekshistoria

Partiet: en olycklig kärlekshistoria (2012) Bonniers
Eva Franchell
är journalist och skildrade i boken ”Väninnan. Rapport från Rosenbad” (2009) åren 1994-2000 som Anna Lindhs pressekreterare. I ”Partiet” är perspektivet längre och bredare, från folkhemmet sista dagar fram till dagens avreglerade samhälle. En samtidshistoria med ett konsekvent genusperspektiv. Kvinnor som kämpar och män som blir rika på politiken. Socialdemokratiska politiker har blivit extremt välbetalda som lobbyister och inom näringslivet, ett exempel är näringsministern som blev välbetald bankdirektör. De har skott sig på den av dem själva avreglerade marknaden. Kvinnorna har oftast valt en annan väg.
En parad av alfahannar och ”grabbgängen” de drygt medelålders ”Bröder Brothers”, med genomgående resultat olika villkor för kvinnor och män, en sexism, där kvinnor har kort hållbarhet: det ska vara ungt, fast, tyst och skötsamt. Kvinnor ”en åt gången”, kvinnoplatsen som ”budbärare av dåliga nyheter” så har det varit inom partiet där kvinnor förminskas från att vara kompetenta politiker till bli ett kuttersmycke. Den manliga normen, skildrar Eva Franchell även inom journalistiken och den finns i allas våra liv, om vi vågar och orkar tänka efter. Dåtid och nutid blandas i, en personlig och professionell redogörelse av den politiska makten och hur journalistik har förändrats under den här tiden.
Historien om Juholts uppgång och fall är rena thrillern, hur kunde partiet tillåta någon att säga sådana grova fel? Hur kan man lita på politiker som går mellan regeringskansliet, vårdbolag och vapenfabrik och säger sig stå för demokrati och jämlikhet? Det var för mig en uppslukande läsning, dystert, kunnigt och väl skrivit. En nödvändig läsning för att få perspektiv på det politiska och det personliga.
Karin Beckman

Om kvinnors plats i SAP finns ”Med kluven tunga” (1990) av Yvonne Hirdman, ”Från broderskap till systerskap, det socialdemokratiska kvinnoförbundets kamp för inflytande och makt i SAP” (1996) av Gunnel Karlsson.