Lilla Ulfåsa, Fogelstadskvinnornas skola, räddas till kvinnorörelsen

Det bubblar en dröm. En dröm om platser där ofta tysta röster och ord ska få höras. Platser där tid, resurser och utrymme ska finnas för skapande och nedskrivande av ord och historier. En stiftelse som förvaltar resurser, delar ut stipendier och administrerar. En vänförening som bedriver verksamhet. Att låta historien för rättigheter få synas samtidigt som nya rättighetsrörelser får möjligheter att formulera sig och få sina historier beskrivna eller nedskrivna av den som är en del av rörelsen. En dröm om resurser, hus, om många platser för handen, hjärnan och hjärtat att uttrycka sin egen historia.

HUSET ÄR SÄKRAT -NU FLYGER VI!

Agneta Wallin har köpt Lilla Ulfåsa för Fogelstads Stiftelsens ändamål och räkning. Vi är så glada för detta och glada för alla er som har bidragit till att sprida informationen och köpa byggstenar.

Nu kommer arbetet att fortsätta och vi kommer så snart som möjligt ut med mer information om vad som händer härnäst. Idag kan vi skåla för att huset är säkrat.

Så här skriver Agneta Wallin i Facebookgruppen:

Jag har köpt Fogelsta Lilla Ulfåsa! Jag har köpt det häftigaste och vackraste huset i Sörmland. Jag nyper mig själv i armen. Jag är vaken, det är sant.

– Varför har jag gjort det? För att livet tog en vändning för ett par år sen, som ändrade spelplanen. Jag är inte enbart en  aningen egensinnig skådespelare med knackig ekonomi längre. Eller enbart en nybliven gestaltterapeut med spretig självbild och ett plötsligt ordförandeskap i en yrkesförening på halsen. Och alls in e enbart en frånskild mamma med två mellanstora barn och en rasande längtan i bröstet. Jag har nu de sutom fått förmånen, livet och döden har gett mig svängrummet, att göra nåt storslaget. Nåt märkvä digt som jag tror på. Jag kan. Alltså gör jag.

Jag har inte köpt Lilla Ulfåsa till mig själv. När jag vaknade i den här frågan var huset klart att säljas till en annan spekulant. Goda råd var dyra och anspänningen har varit extrem. Jag har köpt Lilla Ulfåsa för att det om fem år ska ägas av stiftelsen Fogelsta. Jag har köpt det för att samarbeta med vänföreningen och gruppen bakom uppropet, till alla som köpt byggstenar och till alla oss som tror på idén att restaurera både byggnaden och idéerna som bor i den. En medborgarskola. En öppen, rolig och modig plats för demokrati, samtal och berättande, för radikal vänlighet och tro på bildning, en plats för förändring och lust att skapa nytt.

Mest av allt har jag har köpt Lilla Ulfåsatill Elisabeth Tamm, Ada Nilsson, Honorine Hermelin, Kerstin Hesselgren och Elin Wägner. Som en hundraårspresent till den kvinnliga rösträtten och ett bevis på att kraften i deras gärning fortfarande lever.

Så med beundran och av respekt för de som gick före, för att skapa möjlighet och av kärlek till de som kommer efter, tacksam över möjligheten att få vara med och rädda ett stycke kvinnohistoria och samtidigt bli en del av fortsättningen. Nu flyger vi.

 

Här kan du köpa byggstenar »

Anslut dig till vår Facebookgrupp här. 

Du kan direkt följa vad som händer och komma med idéer och bidra till vår dröm om att förvärva Lilla Ulfåsa. Vill du göra en mycket enkel insats för demokratiutvecklingen, för kvinnohistorien och folkbildningen kring demokratifrågor?

– Gå med!