Karolina Ramqvist: Alltings början

Karolina Ramqvist: Alltings början, (2012)

Den kloka mamman är 36 år, då dottern föds 1976 på Södersjukhuset i Stockholm. Mamman är en 70-tals feminist som kämpade för en bättre värld, ”de som gjorde någonting”, ”vågade sig upp på barrikaderna”. Det är den världen Saga ska försvara och förvalta. Romanen kan beskrivas som en tidsskildring av Stockholm på 90-talet med många miljöer, platser, caféer, restauranger, barer, klubbar och det finns en hel del litterära och andra referenser som tidsmarkörer.
Saga är tidigt mycket beläst, feminismens kanon finns inom räckhåll och hon läser de kvinnliga klassikerna. Rejält med vad som kallas kulturellt kapital från sin närmaste omgivning har hon, klarsynt vad gäller villkoren mellan kvinnor och män är hon. Hon får lära sig att ”ta för sig” på alla plan och gör det.
Hon är feminist, smart, snygg, intelligent, intellektuell och ung. En stor del av hennes värld kretsar kring Viktor en minst tio är äldre festfixare, en person hon inte har någonting gemensamt med än att råknulla hemma i hans ostädade sovrum på Östermalm. Sex är inte kärlek. Saga är besatt av Viktor som med en vink eller blink kan få henna att ta taxi till hans våning eller till lämplig plats på närmare håll, krogtoalett t.ex. Samtidigt är hon medveten om att denna besatthet är ovärdig och primitiv. Hennes väninna Pauline, som löser vuxenblivandet på helt annat sätt, påpekar att det inte var Saga som raggade upp och valde Viktor utan att Saga visade upp sig så att han blev den aktiva, den som valde och att hon den valda.
Romanen visar konflikten mellan teori och praktik, den är både personlig och allmän. Kan man vara en medveten masochist och hur bryter man i så fall det mönstret? Till skillnad från andra berättelser där kvinnor vill ha samma villkorslöshet som män vad gäller sexualitet har det slutat vanligtvis med katastrof vilket det inte gör här. Slutet är intressant och mycket finns att fundera över.
Men hur kommer det sig att smarta och begåvade kvinnor faller för hopplösa män och dessutom låter dem bli navet i tillvaron?
Läs också Karolina Ramqvist ”Flickvännen” (2009). Karin är flickvän till en gangster och har lagt alla ambitioner vid sidan förutom att vara vacker, smal och åtråvärd. På väninnemiddagarna låter de dyr och läcker mat vara och konsumerar alkohol och kokain. Det är ett fantastiskt porträtt av en provocerande ytlig kvinna vars gangster tar hand henne inte minst ekonomiskt. Mycket spännande bok och liksom i ”Alltings början” mycket att fundera över.
Karin Beckman