Högsta militärutgifterna sedan kalla kriget

 

Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri, uppskattar utgifterna till hisnande 14 847 miljarder svenska kronor – eller omkring 14 hela svenska statsbudgetar.

Efter sex år i rad av ganska oförändrade utgifter för militären ökade de med 1,1 procent mellan 2016 och 2017. 

– De fortsatt höga militärutgifterna i världen är mycket oroande. Det undergräver försöken att nå fredliga lösningar på konflikter i världen, säger Jan Eliasson, Sipris styrelseordförande.

 

Saudiarabien – allt större

Shejkdömet Saudiarabien har tagit över Rysslands tidigare placering som världens tredje största militärmakt, om man enbart ser till ländernas militärutgifter 2017.

– Väpnade konflikter och rivaliteten i Mellanöstern har, trots låga oljepriser, drivit på den kraftiga ökningen av regionens militärutgifter, säger Pieter Wezeman, forskare på Sipris projekt om vapen och militärutgifter.

Ryssland minskar

Rysslands militärutgifter har minskat med 20 procent mellan 2016 och 2017. Det innebär att landet var den fjärde största militärmakten i världen om man ser till militärutgifterna 2017.

– Modernisering av militären är fortfarande prioriterat i Ryssland, men landets ekonomiska problem har sedan 2014 begränsat försvarsbudgeten, säger Sipris Siemon Wezeman som är specialiserad på Ryssland.

 

Militärutgifter 2017 Foto: SVT Design

Kina fördubblar

Kina ökar mest under en längre period. Kina har ökat sina militärutgifter med 110 procent mellan 2008 och 2017, och är det land i världen som satsar mest på militären, efter USA som har de största militärutgifterna.

Modernisering i USA

USA:s kostnader uppskattas till 610 miljarder dollar, cirka 35 procent av världens militärutgifter. Kostnaderna var oförändrade mellan 2016 och 2017. Enligt Sipri har USA:s nedåtgående trend som inleddes 2010 stannat av.

– USA:s militärutgifter kommer troligen att öka kraftigt under 2018 för att betala mer militär personal och moderniseringen av konventionella vapen och kärnvapen, säger Aude Fleurant, chef för Sipris projekt om vapen och militärutgifter.