Gudrun Schyman kliver av

Det gör Gudrun naturligtvis med ett optimistiskt tonläge. Det blir gärna mycket fokus på henne som person, säger hon och nu är det dags för andra att ta vid. Många FI medlemmar har fått politisk erfarenhet i kommuner runt om i landet och står redo. Det blir gott om tid för en ny partiledare att hitta sin roll före nästa val. Organisationen har stärkts och det finns många aktiva grupper.

Det är taktiskt helt rätt att samtidigt komma med en nytändande idé om en FI Akademi, en politisk ledarskapsutbildning som ska ge kunskap och verktyg för verksamma inom politiken. Hon tänker inte lägga av sitt engagemang i partiet utan hitta en ny arena för att föra vidare sina livserfarenheter och insikter.

Men ett nederlag är ett nederlag. Det är svårt att se den nuvarande situationen som annat än en besvikelse, valet ett fiasko. Gudrun hävdar tappert, som hon alltid gör, att förändring av sekelgamla patriarkala mönster tar tid. Det har historien lärt oss. Alltså får vi arbeta långsiktigt och systematiskt. Det är bara att jobba på.

Vi får ta Gudrun på orden och hoppas att hon fortsätter på sin pedagogiska, folkbildande bana. Hon har en kommunikativ förmåga som överträffar de flesta och har inspirerat tusentals kvinnor, män också, i så många år. Hon har även hunnit skaffa sig en position som aktiv feminist internationellt. Hennes är en enastående politisk gärning som borde ha gett större utfall i form av röster i riksdagsval. Även om hon inte visat sig vara en valvinnare har hon berikat den feministiska debatten och i kontakt med människor hållit aktivismen levande. Vi säger – tack Gudrun!